Kúpa nehnuteľnosti je jeden z najzávažnejších životných krokov, a treba si ho tiež riadne premyslieť. Nekupujete predsa bryndzové halušky za pár Eur, v hre sú státisícové sumy, a tu už prestáva všetka sranda. Každý predaj nehnuteľnosti je viazaný na rezervačnú zmluvu, a problém nastáva vo chvíli, keď kupujeme „zajaca vo vreci“, alebo sa nám nepodarí zaistiť hypotekárny úver.

právne poradenstvo

Prehliadka nehnuteľnosti a zistenie všetkých administratívnych záležitostí – prezrieť si nehnuteľnosť dôkladne a zistiť všetky technické podrobnosti, čo sa týka stavebnej konštrukcie a technického vybavenia je jednou z dôležitých podmienok podpisu rezervačnej zmluvy. Nedajte na to, že vás tlačí do rozhodnutia podpísať rezervačnú zmluvu majiteľ domu s tým, že má ďalších desať záujemcov, vy si naopak vezmite na prehliadku niekoho, kto stavebným konštrukciám rozumie, a preskúmajte spoločne každý detail stavby. Pokiaľ bude stav vyhovujúci, až potom prikročte k ďalším veciam, a síce k administratíve.

predaj nehnuteľnosti

Tu môžu byť predajcom zámerne zatajované niektoré závažné skutočnosti, napríklad že je tu uvalené záložné právo, alebo vecné bremeno užívania. V dome tiež môže byť nájomník či viac nájomníkov, a vy sa o tom dozviete „náhodou“ sami priamo od nich, pričom vám to majiteľ domu zatajil. Akonáhle sa objaví podozrenie na čokoľvek podivné, kontaktujte právnika v Banskej Bystrici a požiadajte ho o radu a prešetrovanie okolností, ktoré s predajom a s podpisom rezervačnej zmluvy súvisia.

Hypotéka – pred podpisom rezervačnej zmluvy by ste mali mať jasno, či na predaj domu dosiahnete finančne, niektorých ľudí osloví samotná nehnuteľnosť, ale až príliš neskoro si uvedomia, že nezískajú hypotéku, a tak platí zbytočne drahú pokutu. Zapamätajte si, že podpisom rezervačnej zmluvy sa zaväzujete k uhradeniu kúpnej ceny, a záväzok potvrdený vaším podpisom je platný aj v prípade právneho sporu.

Mohlo by se vám také líbit: