Milované, nenávidené, nepoznané a obdivované. Veru tak, také sú huby. Niekto sa nevie dočkať toho mementu, kedy s košíkom vybehne do lesa, iní tento pokrm nemôže ani vidieť. Mnoho druhov už dobre poznáme a vieme aké pozitívne účinky môžu mať na naše zdravie. Sú však aj také huby, o ktorých máme ešte len veľmi málo vedomostí. Nakoniec aj otázka ich zdravotného vplyvu nie je úplne jasní. Odborníci tvrdia, že sú nenahraditeľnou súčasťou našej stravy, no zároveň že môžu byť pre telo nebezpečné. ako to teda vlastne s tými hubami je?
Zdravé verzus nezdravé
Huby obsahujú hlavne vodu. Tá tvorí takmer deväťdesiat percent ich celkového objemu. Majú nízky glykemický index, neobsahujú tuky a takmer žiadne kalórie. Namiesto toho sú plné vlákniny, minerálnych látok, bielkovín a vitamínov. Sú teda jednoznačne zdravé. Problémom je však to, že ide o huby. Niektoré dokážu s našim telom zázraky, iné môžu narobiť neplechu. Každá huba je totiž istou záťažou pre našu pečeň. Preto je dôležité, aby sme to s ich užívaním nepreháňali.
3 zásady bezpečnej konzumácie húb
V prvom rade platí jedno pravidlo, a to že huby sa nesmú konzumovať surové. Zabudnite na modernú kuchyňu, kde všetko prechádza tepelnou úpravou len niekoľko minút, či sekúnd. Každú hubu treba variť, alebo piecť minimálne pätnásť minút.
Potom ako huby nazbierate, ich musíte čo najskôr spracovať. Nesmú sa nikdy zapariť. Preto ich zbierajte len do vzdušného košíka, nikdy nie igelitovej tašky. Ak ich zabudnete v chladničke dva dni, radšej ich vyhoďte. Navonok môžu vyzerať v poriadku, čo už ale nemusí platiť o ich skutočnom stave.
Keď jete huby, nikdy s nimi nekonzumujte aj alkohol. Zaťažujete svoju pečeň a riziko otrávenia vôbec nie je vylúčené, a to ani v prípade jedlých húb. Jedno pivo vám samozrejme neuškodí. Horší je tvrdý alkohol, alebo jeho nadmerné množstvo.